Opening Urban Center

Coely: “M’n hele carrière is het bewijs dat organisaties als LGU een enorme meerwaarde zijn binnen de leefwereld van jongeren. Alles begint bij passie en talent, maar zonder de juiste ondersteuning krijgt dat potentieel te vaak niet de schijnwerpers die het verdient. Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van een project dat zoveel terug kan geven aan de stad waar het voor mij allemaal is begonnen.”
Met het Urban Center krijgt jongerenorganisatie Let’s Go Urban (LGU) na 10 jaar eindelijk een eigen (t)huis. Tot nu toe werkte de “urban culture” beweging, opgericht door Sihame El Kaouakibi in 2009, nog versnipperd over de hele stad. Maar met een opkomstvan en impact op meer dan 1000 jongeren per week werd dit logistiek onhoudbaar.
Door de komst van het Urban Center kan LGU haar werking tegelijkertijd focussen én uitbreiden en zo nog meer inzetten op wat er écht toe doet: ons sociaal kapitaal. Het naschools programma van LGU Academy, dat structureel 7 op 7 workshops enevenementen voorziet, blijft (sterk) bezig zoals altijd.
LGU zal samen met de wijk en met een receptief aanbod ervoor zorgen dat het Urban Center letterlijk en figuurlijk deuren opent voor iedereen. Het Urban Center wordt vanaf nu ‘the place to be’ voor Urban Culture in Antwerpen. “Met de LGU Academy beschikt Antwerpen over de eerste Urban opleiding voor jongeren van het land”, stelt schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud.
“De opleiding biedt onze kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar niet alleen een professionele allround Urbanopleiding, maar gaat ook een stap verder. Het project wil onze jongeren ook emanciperen en sterker maken. Dankzij de ondersteuning vanuit de stad vond Let’s Go Urban een definitieve uitvalsbasis op het Kiel. Met dit project erbij beschikt Antwerpen over een uniek en divers jongerenaanbod”, vertelt schepen Ait Daoud trots.
Om het Urban Center klaar te stomen als nieuwe ontmoetingsplek, was er meer nodig dan een likje verf. Sinds 2015 werd er hard gewerkt aan de nieuwe plannen voor een vernieuwdUrban Center waarin de visie en de werking van Let’s Go Urban een plek kon krijgen. Op 5 maanden tijd werd er aan het eerste deel afgewerkt: een grondige transformatie vande oude feestzaal, waaronder de renovatie van een volledige gevel, technieken en integratie van een professionele geluids- en lichtinstallatie, een podium en de opfrissing van de grotezaal met een capaciteit van 999 personen. Het Urban Center is nu een unieke urban space, klaar voor heel wat activiteiten en events.
“In ons Urban Center ‘House of Empowerment’ staat elke jongere centraal.” zegt Valentina Nigro, Coördinator LGU Academy. “Het is een plek waar jongeren kunnen groeien in eenstimulerende en inspirerende omgeving.” Maar er is méér. Naast een eventspace zijn er ook studie- en coworking-spaces voorzien. Hierdoor kunnen LGU en het Urban Center blijven inzetten op de 4 E’s: empowerment, education, employment en entrepreneurship. Met deze 4 pijlers vergroot LGU haar impact door een positief signaal te geven en jongeren te begeleiden op hun pad tijdens en naar hun studies, werk, ondernemerschap en een positief zelfbeeld. “Na zes jaar hebben we de eerste stap in onze droom bereikt. Een eigen plek, een eigen huis voor duizenden jongeren die hier zichzelf kunnen ontdekken, een netwerk kunnen uitbouwen en hun vleugels kunnen uitslaan. Een plek waar elke jongerevan onze stad welkom is.” vertelt Sihame El Kaouakibi, oprichtster LGU Academy.
“Heel het team, heel wat believers en schepen Nabilla Ait Daoud hebben hier een prachtig staaltje van ondernemen en samenwerken laten zien. Het huis van empowerment wordtde place to be, daar ben ik van overtuigd. And more to come, volgend jaar gaan we voor part 2. “